Szécsény 680 éve város
Facebook oldal
2017. március 27. hétfő, Hajnalka napja van.
<<  Március 2017  >>
 H  K  S  C  P  S  V 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Vásárnaptár
AZ ÁLLATVÁSÁR SZÜNETEL!
Csak kirakodóvásár kerül megrendezésre az alábbi hétfői napokon:
2017
febr 27.
márc 27.
ápr 24.
máj 29.
jún 26.
aug 28.
szept 25.
okt 30.
nov 27.
Közadatkereső rendszer
Látogatók száma:
Nyomtat

A háztartási munka alapvető szabályai

Háztartási munkának minősülnek a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Nem tekinthető háztartási munkának
  • a fenti munkák elvégeztetése, ha az azt elvégző személy ilyen tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve ilyen tevékenységet folytató társas vállalkozás tagja, munkavállalója, feltéve, hogy a tevékenységet e minőségével összefüggésben végzi,
  • ha a háztartási alkalmazott által nyújtott szolgáltatás ellenértékeként a természetes személy foglalkoztató – akár közvetve – mástól juttatásban részesül,
  • ha az a természetes személy foglalkoztató, vagy a háztartásában vele együtt élő személyek, illetve közeli hozzátartozóik üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgál.

Amennyiben a magánszemély háztartási alkalmazottat kíván foglalkoztatni, akkor havonta vagy folyamatos alkalmazás esetén akár több hónapra előre, a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, melyet teljesíthet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a 12T1043H jelű bejelentő és változásbejelentő lap benyújtásával, vagy telefonon, a 185-ös telefonszám hívásával. A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség.

A havonta történő bejelentés a teljesítés napját magában foglaló hónap utolsó napjáig terjedő időre vonatkozik. Ugyanazon foglalkoztatott következő hónapban történő ismételt foglalkoztatása esetén a bejelentést újra teljesíteni kell.

A foglalkoztató az adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, a bejelentés időszakát, valamint a tényleges foglalkoztatás kezdő napját jelenti be az adóhatóság részére.

Az említett bejelentés után a foglalkoztatót háztartási alkalmazottanként, havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli, melyet a NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számlára, a 10032000-01076215 számlaszámra történő készpénzfizetéssel, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával, vagy átutalással teljesíthet a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.

A háztartási alkalmazottat szolgáltatásáért ellenérték illeti meg, mely díjazás adórendszeren kívüli kereset, így azzal összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli.

A háztartási alkalmazott a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kérhet a foglalkoztatótól, melynek tartalmaznia kell − többek között − a foglalkoztató és az alkalmazott adatain kívül a foglalkoztatás kezdő időpontját, a kifizetés összegét és időpontját, a hónapban munkavégzéssel töltött napokat, valamint a foglalkoztatás helyét.

Fontos, hogy a bejelentés tényén, annak időtartamán (azaz, hogy hány hónapra történt bejelentés) és a tényleges foglalkoztatás kezdő napján kívül egyéb, a foglalkoztatói igazoláson feltüntetett adatokról az adóhatóság nem rendelkezik információval, így arról adatot sem tud szolgáltatni.

A háztartási munkával kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül.

  Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága